Titel: Levander och lappen

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Det bodde en vinter lappar hos Levander på Kvarnbacken. Dessa hade en gång mistat kött. Hundar hade stulit det. De trodde, att det var Levander, som gjort det, varför de hotade ut att "spå" honom. Flera stycken av dem kastade sig på golvet och "jol tell se". Då blev Levander arg och tog och hyvade dem på elden den ene efter den andre. Sedan körde han ut dem och svor och förbannade sig på, att inte en enda renkalv skulle komma att leva åt dem på våren. Det inträffade också en ovanligt stor dödlighet bland renkalvarna det året. Lapparna trodde, att Levander "spådd" dem och ansåg honom vara "värsta spåmannen i hela Norrland", men han kunde inte spå mera än jag.